WEST-VLAMINGEN PLAATSTEN BIJNA 100.000 ZONNEPANELEN VIA GROEPSAANKOPEN ENERGIEHUIS OOSTENDE

WEST-VLAMINGEN PLAATSTEN BIJNA 100.000 ZONNEPANELEN VIA GROEPSAANKOPEN ENERGIEHUIS OOSTENDE

Meest recente editie bood 33% korting op de aankoopprijs

Om de aankoop van zonnepanelen te stimuleren, organiseerde Energiehuis Oostende ook dit jaar een groepsaankoop zonnepanelen samen met onafhankelijk marktleider van groepsaankopen iChoosr. Deze editie was opnieuw een succes: de West-Vlaming kon dit jaar ruim 33% besparen. Via de voorbije groepsaankopen zijn bijna 100.000 zonnepanelen in West-Vlaanderen geplaatst.

In West-Vlaanderen valt nog steeds veel winst te halen met zonne-energie. Energiehuis Oostende organiseerde tussen 2015 en 2019 vijf groepsaankopen voor zonnepanelen, in samenwerking met iChoosr, onafhankelijke marktleider van groepsaankopen. Via deze groepsaankopen werden in West-Vlaanderen zo al ruim 96.000 zonnepanelen geïnstalleerd, goed voor een CO2-reductie van ruim 5.000 ton. Ook in 2020 organiseerden zij samen een erg succesvolle groepsaankoop. Hierbij schreven bijna 1600 deelnemers zich in, wat zal resulteren in minstens 5.000 bijkomende zonnepanelen.

Groepsaankoop om zonne-energie te stimuleren
Een belangrijke drempel om tot zonne-energie over te gaan is de aankoopprijs. Groepsaankopen verlagen die drempel. “Doordat we de vaste kosten over een groter aantal klanten verdelen, kunnen we kortingen aanbieden van gemiddeld 30%. Deelnemende leveranciers moeten evenwel aan strengere kwaliteitseisen voldoen. Bovendien bieden wij verschillende garanties, waaronder ook een garantie op de opbrengst in kWh van de installatie gedurende het eerste jaar na de plaatsing”, zegt Frédéric Dumalin van iChoosr. De stap naar zonne-energie wordt zo toegankelijker voor een breder publiek.

West-Vlaming kon dit jaar ruim 33% besparen op aanschaf zonnepanelen
Wegens het succes van de vorige vijf edities, werd ook dit jaar voor de zesde keer een groepsaankoop georganiseerd, dit jaar ondersteund door 33 West-Vlaamse gemeenten.
De prijs komt deze keer nog gunstiger uit dan de gemiddelde korting: de West-Vlaamse gezinnen zullen ruim drieëndertig procent minder betalen dan de gemiddelde marktprijs. De kostprijs voor een standaard systeem van ongeveer 4 kWp (12 zwarte panelen) is 3.912,57 euro (incl. 6% btw), meer dan 1.200 euro onder de marktprijs. De jaarlijkse besparing op energiekosten loopt op tot zo’n 612 euro. De terugverdientijd bedraagt met deze groepskorting ongeveer 5,5 jaar.

West-Vlaanderen nog groener maken
“Het succes van de afgelopen edities toonde al aan dat het de moeite loont om deel te nemen aan groepsaankopen. Deze nieuwe groepsaankoop bevestigt dat nog veel West-Vlamingen interesse hebben om zonnepanelen aan te kopen. West-Vlaanderen heeft immers nog veel potentieel en wij willen op deze manier onze inwoners motiveren om te kiezen voor een duurzame energieoplossing om samen onze provincie nog ‘groener’ te maken”, aldus Silke Beirens voorzitter van het Energiehuis.

Gutami plaatst de installaties
Gutami, de winnende leverancier van deze editie, is volop bezig met de installaties, die voor eind 2020 geplaatst zullen worden.