Roeivereniging KRNSO plaatst zonnepanelen met energielening EOS

Roeivereniging KRNSO plaatst zonnepanelen met energielening EOS

De Oostendse roeivereniging KRNSO plaatst binnenkort zonnepanelen op haar clubhuis aan de Prins Albertlaan 104. KRNSO maakt daarvoor als eerste vereniging in Oostende gebruik van de Vlaamse energielening via Energiehuis EOS.

De Koninklijke Roei- en Nautische Sport Oostende, opgericht in 1871, is de op een na oudste sportclub van Oostende. De vereniging telt ongeveer 230 leden, waarvan een 90-tal roeiende leden tussen 10 en 65 jaar die aan competitie deelnemen. Elk jaar organiseert KRNSO tal van activiteiten, zoals de Corrida van ’t Sas, de Jeugdtriathlon, een Ergorun en de Walvissloepenrace voor bedrijven.

Het oude clubhuis van KRNSO, dat een deel was van het paleis van de Verenigde Naties tijdens de Expo 58, werd na 55 jaar afgebroken en vervangen door een modern en strak ogend gebouw van architectenbureau A1 Planning, met subsidies van Stad Oostende en de Provincie West-Vlaanderen. Het nieuwe gebouw werd in juni 2016 ingehuldigd.

In totaal zullen er op het dak van het clubhuis 36 PV-panelen worden geplaatst met een vermogen van 275 wattpiek (wp) per paneel, goed voor een totaal vermogen van 8,1 kW. Daarmee zal de roeivereniging het grootste deel van haar jaarlijks verbruikte elektriciteit zelf kunnen opwekken. Om de werken te financieren maakt de Koninklijke Roei- en Nautische Sport Oostende als eerste vereniging in Oostende gebruik van de Vlaamse energielening via Energiehuis EOS, een primeur!

De Vlaamse energielening is er voor wie wil investeren in structurele energiebesparende maatregelen. Behalve voor particulieren is ze ook beschikbaar voor niet-commerciële rechtspersonen en coöperatieve vennootschappen, zoals scholen of vzw’s. Nog tot eind 2019 kunnen deze een lening afsluiten met een maximumbedrag van 15.000 euro aan een interestvoet van 1%.

Daniël Deweert, voorzitter KRNSO: “Toen we hoorden dat we als niet-commerciële vzw een lening tegen uiterst voordelige voorwaarden konden krijgen voor het installeren van zonnepanelen, hebben we geen moment getwijfeld. De jaarlijkse afbetaling komt overeen met de besparing op elektriciteitskosten. We raden het iedereen aan die daarvoor de mogelijkheid heeft!”

Tom Germonpré, voorzitter EOS: “Het is een uitstekende zaak dat een Oostendse vereniging gebruikmaakt van de energielening om zonnepanelen te plaatsen. We zijn ervan overtuigd dat andere organisaties het goede voorbeeld zullen volgen.”

Verenigingen kunnen overigens ook deelnemen aan de groepsaankoop zonnepanelen van Energiehuis EOS, die dit jaar georganiseerd wordt van 3 september tot 2 oktober. Alle info daarover vind je op www.eos-oostende.be/groepsaankopen.