'Energieke Buren': tips en tricks van de buren om energie te besparen

Nu vrijdag (29 mei) is het de jaarlijkse Dag van de Buren. Onder de noemer 'Energieke Buren' lanceren Stad Oostende en het Energiehuis Oostende een oproep naar de Oostendenaars om energie te besparen en zo mee te bouwen aan een energieneutrale stad. Om de actie te promoten, is er nu ook een nieuwe website: www.energiekeburen.be

Samen met Stad Oostende moedigt het Energiehuis Oostende iedere Oostendenaar aan om energie te besparen en zo werk te maken van een energieneutrale stad. Om die doelstelling kracht bij te zetten, lanceren ze samen de website www.energiekeburen.be. Inwoners delen er hun ervaringen en inspireren zo anderen om ook een 'Energieke Buur' te worden.
Inwoners aan het woord

Investeren in duurzaam wonen brengt heel wat vragen met zich mee. Hoeveel kost dat? Waarop moet je letten? Welke premies bestaan er? Met die vragen kunnen inwoners  sowieso terecht bij het Energiehuis, maar de bedoeling van het nieuwe initiatief is om ook geïnspireerd te raken door mensen uit de buurt.
Op de website www.energiekeburen.be delen buurtbewoners hun ervaringen en inspireren ze zo anderen. De ene vertelt over de plaatsing van zonnepanelen op het dak van zijn woning, de ander over de installatie van een nieuwe verwarmingsketel of de concrete voordelen van een slimme thermostaat. Oostendenaars kunnen op de website hun eigen project registreren of de tips en ervaringen van anderen lezen om zo inspiratie op te doen voor hun eigen renovatieproject. 

Aanvulling op professioneel advies
"Wie wil investeren in duurzame energiemaatregelen, vraagt logischerwijs best professioneel advies. Daarnaast is het steeds interessant om eens te rade te gaan bij je buren die deze ervaring al hebben opgedaan. Zij hadden vast dezelfde vragen en kunnen ondertussen hun ongefilterde mening geven," legt schepen van Mens & Milieu en voorzitter van het Energiehuis Silke Beirens uit. "Het platform is een ideaal hulpmiddel om ervaringen uit de eerste hand te delen. Gedeelde kennis is immers dubbele kracht!"
De website www.energiekeburen.be kwam er met de steun van het Europese Triple-A-project, een samenwerking tussen negen partners uit België, Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, met als doel particulieren aan te moedigen om hun woning energiezuiniger te maken.*


Meer weten over Energieke Buren? Surf naar www.energiekeburen.be of neem contact op met het Energiehuis via eos@oostende.be of 059 33 91 30.

*Dit project wordt gefinancierd in het kader van het 2 Zeeën programma met steun van de Europese Unie